Categorieën
Pagina's
Er zijn geen producten in de winkelwagen.
Menu

Er zijn veel merken menstruatiecups op de markt. Hoe weet je nu welke jij moet kiezen? Er is niet één perfecte menstruatiecup, elke cup heeft voor- en nadelen en elke vrouw is uniek. Het is aan jou om de cup te vinden die bij jou past. Wij hopen dat je met de onderstaande informatie de juiste cup kunt vinden. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je ons altijd mailen!

Kies je maat: 
Bij de meeste menstruatiecups kun je kiezen uit twee maten. Welke maat je moet hebben hangt van verschillende dingen af. Zo is het belangrijk of je een lichte of zware menstruatie hebt, je al wel eens bevallen bent of niet, en of je een fijne bouw of juist een stevige bouw hebt. Om je te helpen de juiste maat te kiezen, hebben wij een schema gemaakt waaraan je kunt aflezen welke cup het beste bij jouw situatie zou kunnen passen (vraag de desktopversie op wanneer je op je mobiel kijkt om het hele schema te kunnen zien). Het hoeft niet altijd te kloppen, lees je dus altijd goed in over het verschil in maten voordat je er 1 kiest. Houdt hierbij ook de grove indeling van de fabrikant in je achterhoofd, deze kun je hier vinden.
Inmiddels zijn er ook een aantal cups op de markt met 3 of 4 maten. Kijk dus goed bij de beschrijving van deze cups welke maat het beste bij je past wanneer je er met onderstaand schema niet helemaal uit komt.


*Aan dit schema kunnen geen rechten worden ontleend.


Kies je merk: 
Wanneer je weet welke maat je moet hebben, is er ook nog keuze uit verschillende merken. Als je op basis van uiterlijk, prijs of persoonlijke voorkeur nog geen keuze kan maken, zijn er nog een aantal eigenschappen van je lichaam die een rol kunnen spelen bij het kiezen van een merk. We zetten die eigenschappen hieronder voor je op een rij:
 • Je baarmoeder zit laag: Je kunt het beste een Merula Cup nemen. Deze cup is speciaal gemaakt voor vrouwen met een lage baarmoeder en is een van de kortste menstruatiecups die op de markt zijn. Zo zit hij niet in de weg voor je baarmoeder.
 • Je sport heel veel: Dan kun je het beste voor een Classic Yuuki Cup gaan. Dit is een vrij stugge cup, wat handig is wanneer je veel sport, omdat je bekkenbodemspieren dan erg sterk zijn. Die zouden een te zachte cup te ver in kunnen drukken.
 • Je hebt een gevoelige blaas of vagina: Ga dan voor een LaliCup maat S. Dit is een lekker zachte en vrij kleine cup, maar wel met een goede capaciteit. Daardoor voel je hem haast niet zitten en dat is erg fijn als je snel last hebt van je blaas. 
 • Je bent onder de 18 en nog maagd: De LadyCup maat S en de Silja Cup maat 1 zijn zeer geschikte cups voor tieners. Dit zijn smalle en kleine cups.
 • Je hebt een lange vagina/je baarmoedermond zit hoog: Ben je bang dat je niet meer bij je cup kunt komen zodra hij geplaatst is? Dat hoeft niet, hij kan niet kwijt raken van binnen! In principe maakt de lengte van een cup niet uit wanneer je vagina lang genoeg is, maar als je het makkelijk vindt, kun je een langere cup nemen. De Yuuki Cup is de langste cup in ons assortiment.
 • Je hebt een zware menstruatie: de LaliCup maat L heeft de grootste capaciteit van onze cups. Deze cup is dus zeer geschikt bij een zware menstruatie.
   
Extra informatie over de cups om te helpen kiezen:
Twijfel je nog tussen twee merken? Hieronder beschrijven we een aantal specifieke kenmerken van de menstruatiecups, wat net de doorslag zou kunnen geven voor jouw keuze:
 • De Yuuki Cup maat 2 is een lange cup die heel geschikt is voor vrouwen met een lange vagina.
 • De Yuuki Cup heeft een wat minder flexibele onderkant dan de LadyCup. Bovendien heeft hij gripringen op de onderkant en op de steel, om de cup makkelijk te verwijderen.
 • De Classic Yuuki Cup is een heel stevige, stugge cup die moeilijker te vouwen is, maar wel heel goed openpopt. Deze cup is zeer geschikt voor vrouwen met sterke bekkenbodemspieren.
 • De Soft Yuuki Cup is de zachte versie van de Yuuki Cup. Deze is makkelijker te vouwen en zal voor de meeste vrouwen comfortabeler aanvoelen, ook bij minder sterke bekkenbodemspieren.
 • De LaliCup heeft een grote capaciteit, maar is qua afmetingen niet veel groter dan andere cups. Dat maakt deze cup zeer geschikt voor vrouwen met een zware menstruatie.
 • De LaliCup is een iets zachtere cup, maar heeft verticale groeven, waardoor hij toch makkelijk openklapt bij het inbrengen.
 • De LaliCup heeft een dicht, dun steeltje, die makkelijk schoon te maken is en geen scherpe randjes heeft, zodat hij heel comfortabel draagt.
 • De LadyCup heeft geen gripringen, maar gripbobbeltjes. Deze zijn wat subtieler dan gripringen en geven minder grip. Maar omdat de onderkant van de LadyCup zachter is, kun je deze nog steeds makkelijk vastpakken en verwijderen.
 • De LadyCup heeft een vrij stevige rand, en is van gemiddelde lengte, waardoor het een goede cup voor beginnende cupgebruiksters is, die nog niet precies weten welke kenmerken hun cup nodig heeft.
 • De Lunette Cup heeft een platte, flexibele steel met gripringen, die makkelijker schoon te maken is dan een holle steel.
 • De Lunette Cup is wat korter dan de Yuuki Cup. Omdat maat 2 wel redelijk stug is, is hij ook geschikt voor sportende vrouwen, die een wat kortere vagina hebben.
 • De Lunette Cup heeft vrij grote luchtgaatjes, die daardoor makkelijk schoon te maken zijn.
 • De FemmyCycle is helemaal glad, heeft geen gripranden of bobbeltjes, waardoor hij comfortabel draagt. Om hem toch makkelijk te kunnen verwijderen, heeft het steeltje de vorm van een ring.
 • De FemmyCycle is wat lastiger te vouwen en open te laten poppen dan andere menstruatiecups, vanwege de dubbele rand. Hierdoor kan hij wat moeilijker in gebruik zijn voor een beginner. Hij heeft wat meer tijd nodig om te leren ermee om te gaan.
 • De Merula Cup heeft maar 1 maat en is geschikt voor vrouwen van alle leeftijden en met elke lichaamsbouw en lengte van vagina. Door de unieke vorm past de cup altijd, en door het lange steeltje, dat ook in te korten is, kun je er altijd bij, of je vagina nu langer is of korter.
 • De Merula Cup is helemaal glad en heeft geen luchtgaatjes, waardoor hij makkelijk schoon te maken is. 
 • De Silja Cup is glad en zonder veel opdrukken, waardoor hij makkelijk schoon te maken is. De luchtgaatjes zijn wel heel klein, waardoor je misschien soms een tandenstokertje nodig hebt om die schoon te maken.
 • De Silja Cup is er in veel verschillende maten en met 4 verschillende handvatten. Zo ben je niet gebonden aan alleen een steeltje, er is keus genoeg!
 • Je kunt altijd (een deel van) de steel afknippen, wanneer je deze oncomfortabel voelt zitten of wanneer je hem niet nodig hebt om de cup te verwijderen.

Vergelijkingstabel van alle merken:

*volume in ml tot de luchtgaatjes
**Diameter is van de rand
Merk Maat Volume* Diameter** Cup lengte Steel lengte Steelsoort
LadyCup S 15,5 ml 40 mm 46 mm 19 mm hol
LadyCup L 26 ml 46 mm 53 mm 13 mm hol
Lunette Cup 1 17,5 41 mm 49 mm 25 mm plat
Lunette Cup 2 25 ml 46 mm 54 mm 20 mm plat
Yuuki Cup 1 17,5 ml 41 mm 49 mm 18 mm hol
Yuuki Cup 2 25 ml 46 mm 60 mm 18 mm hol
LaliCup S 21 ml 40,3 mm 50 mm 25,5 mm dicht dun
LaliCup  M 29 ml 44,2 mm 55 mm 22 mm dicht dun
LaliCup L 34 ml 46,6 mm 58 mm 19 mm dicht dun
Silja Cup 1 15 ml 38 mm 45 mm variabel 4 soorten
Silja Cup 2 20 ml 41 mm 48 mm variabel 4 soorten
Silja Cup 3 24 ml 44 mm 51 mm variabel 4 soorten
Silja Cup 4 30 ml 47 mm 56 mm variabel 4 soorten
Merula Cup one size 38 ml 40-46 mm 39 mm 33 mm laddertje
FemmyCycle Small 17,5 ml 31 mm 38 mm 19 mm ring
 

Verschil in zachtheid van de cups:
Hieronder vind je een lijst van alle cups, in volgorde van zachtheid. De cup op plek 1 is het zachtst, de cup op plek 6 is het stugst. Dit is belangrijk om te weten, omdat de keuze van de cup qua stugheid afhankelijk is van de sterkte van je bekkenbodemspieren. Met sterkere bekkenbodemspieren heb je een stuggere cup nodig, omdat je anders de cup met je spieren induwt en je hem niet goed uitgeklapt krijgt en/of lekkage krijgt. Heb je zwakke of normaal gespierde bekkenbodemspieren, kun je het beste een cup met een gemiddelde stugheid nemen. Die blijft dan goed zitten en zal geen irritatie door de stugheid geven. Heb je een gevoelige vagina of blaas, dan kun je het beste een zachte cup nemen.
 
Cups in maat 1/S
  Stugheid van de rand Stugheid van de basis van de cup
1 LaliCup Lunette Cup
2 Lunette Cup LaliCup
3 Soft Yuuki Cup Silja Cup (1 en 2)
4 Silja Cup (1 en 2) Soft Yuuki Cup
5 LadyCup LadyCup
6 FemmyCycle FemmyCycle
7 Classic Yuuki Cup Classic Yuuki Cup
 
Cups in maat 2/L
  Stugheid van de rand Stugheid van de basis van de cup
1 Soft Yuuki Cup LadyCup
2 LaliCup (M en L) LaliCup (M en L)
3 LadyCup Soft Yuuki Cup
4 Lunette Cup FemmyCycle
5 Silja Cup (3 en 4) Silja Cup (maat 3 en 4)
6 FemmyCycle Lunette Cup
7 Classic Yuuki Cup Classic Yuuki CupAanbevelingen van de fabrikanten:
De fabrikanten geven altijd algemene richtlijnen voor de keuze van een maat. Dit zijn vrij grove indelingen, die niet op iedereen van toepassing zijn, maar die wel een richting kunnen geven voor de maat die je nodig zou kunnen hebben:
 • LadyCup maat S: voor vrouwen die jonger dan 25 jaar zijn of die niet vaginaal bevallen zijn.
 • LadyCup maat L: voor vrouwen die ouder zijn dan 25 jaar of die vaginaal bevallen zijn.
   
 • Lunette Cup maat 1: voor vrouwen met een lichte tot gemiddelde menstruatie.
 • Lunette Cup maat 2: voor vrouwen met een normale tot zware menstruatie.
   
 • Yuuki Cup maat 1: voor vrouwen die jonger dan 28 jaar of die niet vaginaal bevallen zijn.
 • Yuuki Cup maat 2: voor vrouwen die ouder zijn dan 28 jaar of die vaginaal bevallen zijn.
   
 • LaliCup Maat S: voor vrouwen met een lichte menstruatie, vrouwen met sterke bekkenbodemspieren, vrouwen met een gevoelige blaas of vrouwen die nog maagd zijn.
 • LaliCup Maat M: voor vrouwen met een gemiddelde tot zware menstruatie
 • LaliCup Maat L: voor oudere vrouwen met verzwakte bekkenbodemspieren, voor vrouwen met een zeer zware menstruatie of voor vrouwen die vaginaal bevallen zijn.
   
 • FemmyCycle Maat Small: voor vrouwen die niet bevallen zijn of een kleine vagina hebben.
 • FemmyCycle Maat Regular: voor vrouwen die bevallen zijn of een grotere vagina hebben.
 • FemmyCycle Maat Low Cervix: voor vrouwen met een lage baarmoedermond
   
 • Silja Cup maat 1: Gewoonlijk gebruikt door jonge vrouwen met een lichte menstruatie die niet zijn bevallen.
 • Silja Cup maat 2: Gewoonlijk gebruikt door vrouwen met normale bekkenbodemspieren en matige menstruatie.
 • SIlja Cup maat 3: Vaak gebruikt door vrouwen met een hevigere menstruatie die vaginaal bevallen zijn.
 • Silja Cup maat 4: Vaak gebruikt door vrouwen die vaginaal bevallen zijn en een zware menstruatie hebben.
   
 • Merula Cup one size: geschikt voor elke vrouw van elke leeftijd, en zowel voor vrouwen die bevallen zijn als vrouwen die niet bevallen zijn
 • Merula Cup XL: geschikt voor vrouwen met een zeer zware menstruatie en een medium tot hoge baarmoeder. Bij een te lage baarmoeder of te krappe vagina is deze cup niet geschikt.
 
Nog geen keuze kunnen maken? 
Weet je na al deze informatie nog niet welke cup/welke maat je moet nemen? Je kunt altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag om voor jouw situatie de juiste cup te vinden!
 
 
 
 
 
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan persoonlijke gegevens op zoals omschreven in onze privacyverklaring