Categorieën
Pagina's
Er zijn geen producten in de winkelwagen.
Menu

WELKE CUP HEB IK NODIG?
 

Er zijn veel merken menstruatiecups. Hoe weet je nu welke jij moet kiezen? Helaas is er niet één perfecte menstruatiecup die voor iedereen werkt. Iedere cup heeft voor- en nadelen en elke vrouw is uniek. Wat voor je beste vriendin de perfecte cup is, kan voor jou onprettig zijn... Het is aan jou om de cup te vinden die bij je past.

Wij hopen dat je met de onderstaande informatie de juiste cup kunt vinden. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je ons altijd mailen!

STAP 1: KIES JE MAAT
Bij de meeste menstruatiecups kun je kiezen uit twee maten. Welke maat je moet hebben hangt van verschillende dingen af. Zo is het belangrijk hoe oud je bent of je  zwanger bent geweest of niet, en of je een smalle of juist een stevige bouw hebt. Om je te helpen de juiste maat te kiezen, hebben wij een schema gemaakt waaraan je kunt aflezen welke cup het beste bij jouw situatie zou kunnen passen (vraag de desktopversie op wanneer je op je mobiel kijkt om het hele schema te kunnen zien). 

Inmiddels zijn er ook een aantal cups met 3 of 4 maten. Kijk dus goed bij de beschrijving van deze cups welke maat het beste bij je past wanneer je er met onderstaand schema niet helemaal uit komt!


*Aan dit schema kunnen geen rechten worden ontleend.


STAP 2: KIES JE MERK
Wanneer je weet welke maat je moet hebben, is er ook nog keuze uit verschillende merken. De kleur en prijs zijn daarbij vaak het eerste waar je op afgaat, maar er zijn nog een aantal andere zaken die een rol kunnen spelen bij het kiezen van een merk. Het is namelijk beter om de cup te kiezen op basis van de eigenschappen van de cup en die van jouw lichaam. We zetten die eigenschappen hieronder voor je op een rij:
 • Bij een gevoelige blaas of vagina:
  Ben je gevoelig, ga dan voor een zo zacht mogelijke cup. Yuuki Soft is er zo eentje, maar ook Lalicup (S) is een lekker zachte en vrij kleine cup, maar wel met een goede capaciteit. Daardoor voel je hem haast niet zitten en dat is erg fijn als je snel last hebt van je blaas. 
 • Bij een zeer hoge spierspanning en/of als je veel sport:
  Dan kun je het beste voor de Yuuki Classic gaan. Dit is een stugge cup, wat handig is wanneer je bekkenbodemspieren erg sterk zijn. Een te zachte cup kan dan namelijk niet goed uitklappen! (let op: niet geschikt bij een gevoelige vagina)
 • Als je onder de 18 en/of je nog maagd bent:
  Als je jong bent is je vagina vaak wat gevoeliger en strakker. De LadyCup maat S en de Silja Cup maat 1 zijn zeer geschikte cups voor tieners en jonge meiden. Dit zijn smalle en kleine cups, die flexibel zijn en dus geschikt voor een gevoelige vagina.
 • Bij een lage baarmoedermond:
  Kun je heel gemakkelijk bij je baarmoedermond (1-2 vingerkootjes), dan kun je het beste een Merula Cup nemen. Deze cup is speciaal gemaakt voor vrouwen met een lage baarmoeder en is een van de kortste menstruatiecups op de markt. Deze cup kan vaak ook gebruikt worden bij (lichte) verzakkingen - maar of dat bij jou ook prettig zit, is erg persoonlijk en helaas echt een kwestie van proberen!
 • Bij een lange vagina / hoge baarmoedermond:
  Ben je bang dat je niet meer bij je cup kunt komen zodra hij geplaatst is? Dat hoeft niet, hij kan echt niet kwijtraken! In principe maakt de lengte van een cup niet uit wanneer je vagina lang genoeg is, met een beetje persen krijg je hem vanzelf weer te pakken. Maar als je het makkelijk vindt, kun je een langere cup nemen. De Yuuki Cup en de Silja maat 4 zijn de langste cups in ons assortiment.
 • Bij een zware menstruatie:
  In principe kies je de cup op hoe je lichaam gebouwd is, en niet op hoeveel bloed je verliest. Maar wil je toch graag een cup met veel capaciteit én past deze volgens het schema ook bij je? Kies dan voor de Mamicup LLaliCup maat L of de Merula Cup XL. Deze cups hebben de grootste capaciteit uit ons assortiment.

   
FLEXIBILITEIT
Hieronder vind je een lijst van alle cups, in volgorde van zachtheid. De cup op plek 1 is het zachtst, de cup op plek 6 is het stugst. Dit is belangrijk om te weten, omdat de keuze van de cup qua stugheid afhankelijk is van de sterkte van je bekkenbodemspieren. Met sterkere bekkenbodemspieren heb je een stuggere cup nodig, omdat je anders de cup met je spieren induwt en je hem niet goed uitgeklapt krijgt en/of lekkage krijgt. Heb je een zwakke of normale bekkenbodemspierspanning, dan kun je het beste een cup met een gemiddelde stugheid nemen. Die blijft dan goed zitten en zal geen irritatie door de stugheid geven. Heb je een gevoelige vagina of blaas, dan kun je het beste een zachte cup nemen.

 
Cups in maat 1/S
  Stugheid van de rand Stugheid van de basis van de cup
1 LaliCup Lunette Cup
2 Lunette Cup LaliCup
3 Yuuki Soft Silja Cup (1 en 2)
4 Silja Cup (1 en 2) Yuuki Soft
5 LadyCup LadyCup
6 Yuuki Classic Yuuki Classic
 
Cups in maat 2/L
  Stugheid van de rand Stugheid van de basis van de cup
1 Yuuki Soft LadyCup
2 LaliCup (M en L) LaliCup (M en L)
3 LadyCup Yuuki Soft
4 Lunette Cup Silja Cup (maat 3 en 4)
5 Silja Cup (3 en 4) Lunette Cup
6 Yuuki Classic Yuuki Classic


VERGELIJKINGSTABEL

*volume in ml tot de luchtgaatjes
**Diameter is van de rand
Merk Maat Volume* Diameter** Cup lengte Steel lengte Steelsoort
LadyCup S 15,5 ml 40 mm 46 mm 19 mm hol
LadyCup L 26 ml 46 mm 53 mm 13 mm hol
Lunette Cup 1 17,5 41 mm 47 mm 25 mm plat
Lunette Cup 2 25 ml 46 mm 52 mm 20 mm plat
Yuuki Cup 1 17,5 ml 41 mm 49 mm 18 mm hol
Yuuki Cup 2 28 ml 46 mm 56 mm 18 mm hol
LaliCup S 21 ml 40,3 mm 50 mm 25,5 mm dicht dun
LaliCup  M 29 ml 44,2 mm 55 mm 22 mm dicht dun
LaliCup L 34 ml 46,6 mm 58 mm 19 mm dicht dun
Silja Cup 1 15 ml 38 mm 45 mm variabel 4 soorten
Silja Cup 2 20 ml 41 mm 48 mm variabel 4 soorten
Silja Cup 3 24 ml 44 mm 51 mm variabel 4 soorten
Silja Cup 4 30 ml 47 mm 56 mm variabel 4 soorten
Merula Cup 1 38 ml 40 mm 39 mm 33 mm laddertje
Merula Cup XL 50 ml 46 mm 50 mm 22 mm laddertje


EXTRA INFO VOOR DE PERFECTE KEUZE
Twijfel je nog tussen twee merken? Hieronder beschrijven we een aantal specifieke kenmerken van de menstruatiecups, wat net de doorslag zou kunnen geven voor jouw keuze:
 • De Yuuki Cup maat 2 is een lange cup die heel geschikt is voor vrouwen met een lange vagina.
 • De Yuuki Cup heeft een wat minder flexibele onderkant dan de LadyCup. Bovendien heeft hij gripringen op de onderkant en op de steel, om de cup makkelijk te verwijderen.
 • De Classic Yuuki Cup is een heel stevige, stugge cup die moeilijker te vouwen is, maar wel heel goed openklapt. Deze cup is vooral geschikt voor vrouwen met zeer sterke bekkenbodemspieren (en géén gevoelige vagina)!
 • De Soft Yuuki Cup is de zachte versie van de Yuuki Cup. Deze is makkelijk te vouwen en is bedoeld voor vrouwen met minder sterke tot normale bekkenbodemspieren en/of een enigszins gevoelige vagina.
 • De LaliCup heeft een grote capaciteit, maar is qua afmetingen niet veel groter dan andere cups. Dat maakt deze cup zeer geschikt voor vrouwen met een zware menstruatie.
 • De LaliCup is een wat zachtere cup, maar heeft verticale groeven, waardoor hij toch makkelijk openklapt bij het inbrengen.
 • De LaliCup heeft een dicht, dun steeltje, die makkelijk schoon te maken is en geen scherpe randjes heeft, zodat hij heel comfortabel draagt.
 • De LadyCup heeft geen gripringen, maar gripbobbeltjes. Deze zijn wat subtieler dan gripringen en geven minder grip. Maar omdat de onderkant van de LadyCup zachter is, kun je deze nog steeds makkelijk vastpakken en verwijderen.
 • De LadyCup heeft een vrij stevige rand, en is van gemiddelde lengte, waardoor het een goede cup voor beginnende cupgebruiksters is, die nog niet precies weten welke kenmerken hun cup nodig heeft.
 • De Lunette Cup heeft een platte, flexibele steel met gripringen, die makkelijker schoon te maken is dan een holle steel.
 • De Lunette Cup is wat korter dan de Yuuki Cup. Omdat maat 2 wel redelijk stug is, is hij ook geschikt voor sportende vrouwen, die een wat kortere vagina hebben.
 • De Lunette Cup heeft vrij grote luchtgaatjes, die daardoor makkelijk schoon te maken zijn.
 • MamiCup is een relatief grote, maar comfortabele cup met een ronde basis met gripringen en een plat geribbeld steeltje. Aanvullend op het maatadvies van de leverancier is maat L vooral fijn voor wat groter gebouwde vrouwen en maat M is tevens geschikt voor klein gebouwde vrouwen van 30+ die vaginaal bevallen zijn.
 • De Merula Cup was er oorspronkelijk in één maat: One Size Fits Most. Het is een korte cup die erg geschikt is voor vrouwen met een lager liggende baarmoedermond, maar ook vrouwen bij wie de baarmoedermond hoog ligt kunnen deze cup dragen, vanwege het lange steeltje wat er aan zit. Door de bolle vorm heeft deze cup een goede capaciteit, waardoor deze cup een goede keuze is bij zowel een lichte, als een zwaardere menstruatie. Later is de Merula XL ontwikkeld, speciaal voor groter gebouwde vrouwen met zeer hevig bloedverlies!
 • De Merula Cup is helemaal glad en heeft geen luchtgaatjes, waardoor hij makkelijk schoon te maken is. 
 • De Silja Cup is glad en zonder veel opdrukken, waardoor hij makkelijk schoon te maken is, maar wel gripringen op de onderkant om de cup makkelijk te verwijderen. De luchtgaatjes zijn wel heel klein, waardoor je misschien soms een tandenragertje nodig hebt om die goed schoon te maken.
 • De Silja Cup is er in veel verschillende maten en met 4 verschillende handvatten. Zo ben je niet gebonden aan alleen een steeltje, er is keuze genoeg!
 • Silja Cup maat 4 is - samen met Yuuki maat 2 - de langste cup uit ons assortiment en daarme geschikt voor vrouwen met een lange vagina (een hoger liggende cervix).
 • Je kunt altijd (een deel van) de steel afknippen, wanneer je deze oncomfortabel voelt zitten of wanneer je hem niet nodig hebt om de cup te verwijderen.


AANBEVELINGEN VAN FABRIKANTEN
De fabrikant geeft altijd algemene richtlijnen voor de keuze van een maat. Dit zijn vrij grove indelingen, die niet op iedereen van toepassing zijn, maar die wel een richting kunnen geven voor de maat die je nodig zou kunnen hebben:
 • LadyCup maat S: voor vrouwen die jonger dan 25 jaar zijn of die niet vaginaal bevallen zijn.
 • LadyCup maat L: voor vrouwen die ouder zijn dan 25 jaar of die vaginaal bevallen zijn.
   
 • Lunette Cup maat 1: voor vrouwen met een lichte tot gemiddelde menstruatie.
 • Lunette Cup maat 2: voor vrouwen met een normale tot zware menstruatie.
   
 • Yuuki Cup maat 1: voor vrouwen die jonger dan 28 jaar of die niet vaginaal bevallen zijn.
 • Yuuki Cup maat 2: voor vrouwen die ouder zijn dan 28 jaar of die vaginaal bevallen zijn.
   
 • LaliCup Maat S: voor vrouwen met een lichte menstruatie, vrouwen met sterke bekkenbodemspieren, vrouwen met een gevoelige blaas of vrouwen die nog maagd zijn.
 • LaliCup Maat M: voor vrouwen met een gemiddelde tot zware menstruatie
 • LaliCup Maat L: voor oudere vrouwen met verzwakte bekkenbodemspieren, voor vrouwen met een zeer zware menstruatie of voor vrouwen die vaginaal bevallen zijn.
   
 • Silja Cup maat 1: Gewoonlijk gebruikt door jonge vrouwen met een lichte menstruatie die niet zijn bevallen.
 • Silja Cup maat 2: Gewoonlijk gebruikt door vrouwen met normale bekkenbodemspieren en matige menstruatie.
 • SIlja Cup maat 3: Vaak gebruikt door vrouwen met een hevigere menstruatie die vaginaal bevallen zijn.
 • Silja Cup maat 4: Vaak gebruikt door vrouwen die vaginaal bevallen zijn en een zware menstruatie hebben.
 • Let op: de mate van vloeien is ondergeschikt aan de pasvorm! Controleer ook altijd of de lengte van de cup je wel past, een cup mag niet langer zijn dan de afstand vanaf de ingang van je vagina tot je cervix.
   
 • MamiCup maat M: voor vrouwen die jonger zijn dan 30 jaar of die niet vaginaal bevallen zijn.
 • MamiCup maat L: voor vrouwen die ouder zijn dan 30 jaar of die vaginaal bevallen zijn.
   
 • Merula Cup one size: geschikt voor elke vrouw van elke leeftijd, en zowel voor vrouwen die bevallen zijn als vrouwen die niet bevallen zijn
 • Merula Cup XL: geschikt voor vrouwen met een zeer zware menstruatie en een medium tot hoge baarmoeder. Bij een te lage baarmoeder of te krappe vagina is deze cup niet geschikt.
 
NOG GEEN KEUZE KUNNEN MAKEN?
Weet je na al deze informatie nog niet welke cup/welke maat je moet nemen? Je kunt altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag om voor jouw situatie de juiste cup te vinden!
 
 
 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Hierbij worden persoonlijke gegevens opgeslagen zoals omschreven in onze privacyverklaring. Wij zullen nooit misbruik maken van je gegevens!