Categorieën
Pagina's
Er zijn geen producten in de winkelwagen.
Menu


Hieronder volgt een beschrijving van hoe je een menstruatiecup inbrengt:

handen wassen
 1. Was je handen voordat je de cup inbrengt met water en een natuurlijke of ongeparfumeerde zeep. Heb je geen water in de buurt? Je kunt je handen ook schoonmaken met een antibacteriële gel.
 2. Wanneer je de cup voor de eerste keer inbrengt of wanneer je de cup pas net een paar keer hebt gebruikt, kan het fijn zijn om wat glijmiddel op waterbasis te gebruiken om het inbrengen te vergemakkelijken.
 3. Vouw de cup op een voor jou prettige manier. Onderaan op deze pagina staat een filmpje die verschillende vouwmethoden laat zien. Houd de cup goed vast in deze gevouwen positie.
 4. Neem een onstpannen houding aan, staand, zittend op het toilet of op je hurken. Het spreiden van je benen maakt het makkelijker de cup in te brengen.
 5. Breng de cup in je vagina. Bij het inbrengen zal de cup zich vanzelf Vouw de cupontvouwen. Je hoeft de cup dan alleen verder te duwen, totdat hij in zijn geheel, met het steeltje, binnen zit. Een menstruatiecup hoort niet zo hoog te zitten, zoals een tampon. Hij hoort onderin je vagina te zitten, maar wel voorbij je schaambeen. Wanneer de cup zit, draai hem dan nog even zachtjes rond. Wanneer de cup goed draait, weet je dat hij goed opengevouwen is.


Hoe je je menstruatiecup moet verwijderen:

 1. Je kunt een cup tot 12 uur laten zitten, afhankelijke van de hevigheid van je menstruatie. Dit betekent dat je de cup enkel 's morgens en 's avonds hoeft te verschonen. En op de hevige dagen kan dit nog 2 tot 3 keer extra nodig zijn.
 2. Was ook voor het verwijderen eerst je handen.
 3. Neem een ontspannen houding aan, staand, zittend op het toilet of op je hurken.                         cup inbrengen
 4. Je kunt de cup wat naar beneden duwen door je binnenste spieren aan te spannen, alsof je de cup eruit perst. Gebruik het steeltje, wanneer je die niet volledig afgeknipt hebt, om de cup zover naar beneden te krijgen dat je met je vingers de onderkant van de cup kunt vastpakken.
 5. Knijp nu in de onderkant van de cup, zodat het vacuüm verbroken wordt. Wanneer het vacuüm verbroken is, kun je de cup rustig aan naar buiten trekken, terwijl je de cup ook van links naar rechts beweegt.
 6. Trek de cup nooit enkel aan het steeltje naar buiten. Dan wordt het vacuüm niet verbroken en dit geeft een pijnlijk gevoel.


De cup schoonmaken:tot 12 uur inhouden

 1. Wanneer je de cup verwijderd hebt, kun je de cup legen in het toilet, de gootsteen, of een andere geschikte plaats.
 2. Spoel de cup om in koud water, om ervoor te zorgen dat je geen vlekken in je cup krijgt en om ervoor te zorgen dat er geen nare geurtjes in je cup komen.
 3. Was de cup vervolgens goed met warm water en een milde en/of natuurlijke en parfumvrije zeep. Wanneer je geen water en zeep in de buurt hebt, kun je de cup ook schoonvegen met toiletpapier of een desinfecterend doekje. Of neem een flesje water mee om je cup discreet te kunnen schoonspoelen.


Zo zorg je goed voor je cup:hergebruiken tot 10 jaar

 1. Aan het einde van je menstruatie was je de cup goed schoon en bewaar je hem in de bijgeleverde verpakking, dat is een katoenen zakje of een box met luchtgaatjes. Bewaar je cup nooit in een hermetisch gesloten bakje of in een plastic zakje. De cup moet kunnen ademen.
 2. Steriliseer je cup 1 keer per cyclus, voor of na je menstruatie. Je kunt je cup steriliseren door hem 5 minuten ondergedompeld te houden in kokend water. Je hoeft je cup niet steeds te steriliseren voordat je de cup opnieuw inbrengt. Het materiaal van de cup is natuurlijk antibacterieel, dus zolang je handen gewassen zijn, is er niets aan de hand.
   
Vouwtechnieken:

 
 
 
 
 
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan persoonlijke gegevens op zoals omschreven in onze privacyverklaring