Categorieën
Pagina's
Er zijn geen producten in de winkelwagen.
Menu

Menstruatiecups en Toxic Shock Syndrome


Als vrouw heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van Toxic Shock Syndrome. Je wordt er meteen voor gewaarschuwd vanaf de eerste keer dat je ongesteld word. Iedere keer als je je tampon te lang hebt ingehouden, of een te grote tampon voor de hevigheid van je menstruatie hebt gebruikt, heb je vast weleens geschrokken aan TSS gedacht.

Toxic Shock Syndrome is zeker iets wat we serieus moeten nemen, ook als je een menstruatiecup gebruikt, want dat je het enkel zou kunnen oplopen bij het dragen van tampons, is niet juist…

Wat is TSS nu precies?
Toxic Shock Syndrome is een infectie die je kunt oplopen door de Staphilococcus Aureus bacterie. Vrouwen én mannen kunnen deze infectie krijgen, en het gebeurt doordat de bacterie door een open huid heen dringt. Bijvoorbeeld een snee, een brandwond, of na een operatie. De bacterie leeft bij iedereen gewoon op de huid en in de slijmvliezen (dus ook in de vagina), maar zodra er een voedingsbodem wordt gecreëerd waarin de bacterie goed kan groeien, wordt de hoeveelheid van deze bacterie te groot en gaat het problemen geven.

TSS in je vagina?!
Hoe krijg je dan TSS in je vagina? Dit is uitgebreid onderzocht bij het dragen van tampons, en er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat de Staphilococ lekker kan gaan groeien tijdens je menstruatie:

  1. Het opgehoopte bloed in de vezels van de tampon is een perfecte voedingsbodem voor bacterien.
  2. Tampons verhogen de pH in de vagina (van een vrij zure pH naar een neutrale pH), waardoor de leefomstandigheden voor de bacterie verbeterd wordt.
  3. Wanneer er een (microscopisch klein) wondje in de vaginawand ontstaat door het inbrengen van de tampon, kan de bacterie in de bloedbaan terecht komen.
Hoe zit dat dan met menstruatiecups?
Nu is het zo dat menstruatiecups de pH van je vagina niet aantasten. Maar er ontstaat wel een ophoping van bloed in de cup, en je kunt bij het inbrengen van de cup jezelf verwonden (zelfs al is het maar minuscuul). In theorie zou je dus ook bij het dragen van menstruatiecups Toxic Shock Syndrome kunnen oplopen.

Tot nu toe is er 1 geval bekend van een vrouw die na het dragen van een menstruatiecup Toxic Shock Syndrome kreeg. Zij vermeldde dat ze bij het inbrengen van de cup een schaafwondje kreeg, wat waarschijnlijk de oorzaak was van de opgelopen TSS.

Moet ik nog wel een menstruatiecup dragen?
Omdat er veel minder vrouwen menstruatiecups dragen dan tampons, en omdat tampons langer in omloop zijn dan menstruatiecups, is er minder informatie beschikbaar over het verhoogde risico op TSS bij menstruatiecups dan bij tampons.

Maar ook nu er een geval bekend is van TSS bij een menstruatiecup, betekent dat niet meteen dat je geen menstruatiecups meer kunt dragen. Ook zonder interne menstrutieproducten kun je TSS oplopen, dus je hoeft niet meteen bang te zijn.
Het belangrijkste is om gewoon altijd zorgvuldig met je cup om te gaan:
  • Was altijd je handen voor het inbrengen en verwijderen van de cup.
  • Breng de cup voorzichtig in, om jezelf niet te verwonden.
  • Laat de cup nooit langer dan 12 uur in.

Voor uitgebreidere informatie over TSS: https://drjengunter.wordpress.com/2015/10/28/toxic-shock-syndrome-is-also-related-to-menstrual-cups/.
Het artikel over het eerste geval van TSS bij een menstruatiecup: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4556184/.
 

          Reacties (1)

Reacties (1)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties
 
 
 
 
 
Deze website gebruikt cookies. Hierbij worden persoonlijke gegevens opgeslagen zoals omschreven in onze privacyverklaring. Wij zullen nooit misbruik maken van je gegevens!